۲۲ خرداد / روز جهانی مبارزه با کار کودکان

child labour

بر اساس آخرین بررسی‌های انجام شده توسط سازمان جهانی کار، تخمین زده می‌شود که در جهان حدود ۱۲۰ میلیون کودک بین ۵ تا ۱۴ سال به کار گرفته شده‌اند و در این گروه سنی نسبت جمعیت دختر و پسر مساوی است. تداوم کار کودکان ریشه در فقر و عدم وجود کار مناسب برای بالغین، عدم وجود حمایت اجتماعی و شکست نظام نظارت بر تحصیل کودکان و حداقل سن قانونی برای استخدام است.

دکتر امیر محمود حریرچی، جامعه‌شناس، تعداد کودکان محروم از تحصیل را در کشورمان ۷-۶ میلیون نفر اعلام کرده‌اند. طبق گزارش ایسنا، ایشان همچنین بیان کرده‌اند که در حال حاضر کودکانی که مطلقاً به عنوان کودکان کار و خیابان شناخته شده‌اند در تهران حدود ۳۰ هزار نفر هستند. حبیب الله مسعودی فرید معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور نیز تعداد کودکان خیابانی کشور را حدود ۷۰ هزار نفر اعلام کرده‌اند.

سازمان جهانی کار، امسال در روز ۱۲ جوئن (روز جهانی مبارزه با کار کودکان) خصوصاً بر اهمیت آموزش با کیفیت به عنوان اقدام کلیدی در مقابله با کار کودکان تمرکز کرده است. بسیاری از کودکان کار محروم از تحصیل هستند و برای گروهی هم که به مدرسه می‌روند، انجام کار در اولویت بوده و همین امر به اختلال در تحصیل آنان می انجامد. این عدم کسب مهارت و فقدان آموزش کافی در بزرگسالی منجر به درآمد و امنیت شغلی کمتر و حتی بیکاری میشود و در ضمن احتمال بالاتری وجود دارد که کودکان آنان نیز به گروه کودکان کار بپیوندند. شکستن این چرخه معیوب، یک چالش جهانی بوده و آموزش و تحصیلات نقشی کلیدی در این امر دارد.

این سازمان تاکید کرده است که آموزش اجباری و رایگان با کیفیت بالا تا سن قبل از حداقل سن قانونی اشتغال، یک ابزار کلیدی در خاتمه کار کودکان است. حضور در مدرسه علاوه بر کاهش قسمتی از ساعات کار کودکان، بستری برای آشنایی با مهارتهای کاری مورد نیاز برای اشتغال مفیدتر و پرسودتر در آینده است.

به گزارش ایسنا، خانم طاهره پژوهش، فعال حقوق کودک و عضو هیات مدیره انجمن حمایت از حقوق کودکان بیان کرده اند که این کودکان به درس خواندن علاقه دارند اما در حال حاضر مشکل ما در آموزش و پرورش، کیفیت آموزشی و آموزش‌های مبتنی بر تحقیر، تنبیه، سرزنش و… است و در نتیجه این گونه رفتارها خواهیم دید که این کودکان جذب بازار کار شده و در معرض آسیب‌های متعدد اجتماعی قرار می‌گیرند و زمانی که فرد دچار این آسیب‌ها شود نیز به کشور هزینه‌های زیادی تحمیل خواهد شد؛ در حالی که می‌توان به آسانی و با هزینه بسیار کمتر مدارس را احیا کرده و شرایط آموزشی را از نظر کیفیتی بهبود بخشید.

سازمان جهانی کار نیز متذکر شده است که در بسیاری از کشورها، مدارس در دسترس قشر کم درآمد فاقد منابع کافی هستند. تسهیلات نامناسب مدارس، کلاسهای شلوغ و نبود آموزگاران آموزش دیده همگی از عوامل محدودکننده آموزش بوده و بیشتر بازدارنده تحصیل هستند تا مشوق. نبود مدارس در دسترس و دوری راه در مناطق روستایی هم علت دیگر توقف تحصیل در مقطع ابتدایی است. این عوامل به صورت غیرقابل انکاری منجر به پیوستن کودکان به نیروی کار قبل از سن قانونی میگردند. بنابراین، سیاستهای ملی باید سرمایه گذاری کافی در آموزش و پرورش همگانی را تضمین کنند.

منابع:

World Day Against Child Labour – 12 June (IPEC)

ایسنا – درآمد روزانه ۵۰ تا ۷۰ هزار تومانی کودکان کار در تهران و انتقاد از اجرای طرح‌های پایش نشده